Brunswick Police Station
Brunswick, ME

The Brunswick police department has been operating out of the town hall basement for 40 years, with all their storage needs being met off-site. After extensive interviewing of senior staff a Space Needs Study was developed that identified 24,000 sq. ft. of space needed for the next 25 years. By using the study and working with a 10-member Building Committee, a series of design options on the site selected by the Town were developed, one of which was chose for construction.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
24,000 sq. ft.

Status
Completed in 2012

Photos by Brian Vanden Brink
 

Photos by Bruce T. Martin

Highland Fire Station Restoration
Arlington, MA

After completing a Space Needs Analysis and Master plan for two of Arlington’s three Fire Stations, D&S was hired to design and oversee construction of the Highland Station and the exterior repairs to the Central Station. Both stations are listed on the Historic Register and required careful planning with the Town’s Historical Commission. Highland Station hadn't been updated since its construction in the 19th century. Our firm worked tirelessly to retain the structure’s historical character while incorporating repairs to the historic facade, upgrades to the mechanical, electrical and plumbing systems and allowing for the non-operable apparatus bay to fit contemporary fire trucks. The newly renovated station includes a state of the art fitness center and training classroom, a spacious cooking area with commercial appliances and a number of skylights, improved living quarters with single occupancy dormitories, and a new emergency generator that runs on natural gas.

Scope: Feasibility Study, Schematic Design, Construction Administration, Historic Preservation

Status: Completed in 2011

LEED Silver Certified

 

 

Whitman Police Station
Whitman, MA

Photos by Richard Mandelkorn

The original Whitman Police Station was squeezed into 7,500 sq. ft. in the back of the Town hall. The building had a number of issues that needed to be addressed, including code compliance and a lack of accessibility.  Our firm proposed a new 2-story Police Station as a part of the Feasibility Study we completed for the Town. The new station was designed to be inviting and attractive, to contain safer quarters, and more space for the Department and its functions. After presenting the study, the Town wanted to move forward quickly. We completed the programming, design, and construction documents in less than 6 months, and construction in fewer than 12.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
17,000 sq. ft.

Status
Completed in 2010

 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Westport Fire Headquarters
Westport, MA

The Town of Westport initially hired Donham & Sweeney to perform a feasibility study for a combined police and fire station. After several rounds of programmatic changes, the current configuration was decided, and the Town moved forward with the construction of a new fire headquarters. The new facility was designed to fit into the architectural context of coastal Southern Massachusetts - with pitched roofs, silver-gray cedar shingles with white trim, and massing intended to look like an aggregation of rural barns and sheds.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
20,000 sq. ft.

Status
Completed in 2010

 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Belmont Fire Headquarters & Substation
Belmont, MA

This project called for the replacement of three old, obsolete, dysfunctional fire stations. Seventeen different sites were analyzed in order to find suitable locations for two new stations.

The substation was designed to act as a gateway to the Belmont’s small downtown. The building houses a bus shelter and the materials, height and curved shape reflect its prominent location and its immediate context. The headquarters building was created to set the design standard for the major commercial street that it is located on. The exterior facade was design to contain a mixture of red and buff brick with cast stone trim, materials and colors that the Town would like to see used in future buildings along the street.  The old hose drying tower on the front of the building would double as a clock tower, completing the building’s desired civic presence.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Status
Completed in 2007

 

 

Andover Public Safety Complex
Andover, MA

After completing a feasibility study for the Town of Andover, our firm was hired to design the new public safety complex, which houses the police and fire departments, Emergency Medical Response, a firing range, and a tiered meeting and training room that can also serve as the town's Emergency Management Operations Center. A dramatic 2-story lobby with slate flooring, maple paneling, and split-faced masonry connects the fire and police departments while providing a welcoming public entryway. All public interaction occurs in this lobby area, maintaining the security of the rest of teh building.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
52,000 sq. ft.

Status
Completed in 2004

Photos by Bruce T. Martin
 

 

Brookline Public Safety Complex
Brookline, MA

Brookline's police and fire stations were located on adjacent sites along a major thoroughfare. The two older buildings represented three different eras of style - a 1960 police headquarters, an 1870 fire station, and a 1923 fire alarm addition. For the design goals to work, the buildings needed to be gut renovated and married. The program called for a complete reorganization and expansion of both facilities and the design of a new connecting “link” building, sympathetic to the historic fire station, that would house shared spaces for the two departments. The final program contains police and fire administration, a state-of-the-art combined police, fire and EMS dispatch center, locker rooms, a fitness center, and a new third floor to the police station component.

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration
Historic Preservation
Adaptive Reuse

Size
50,000 sq. ft.

Status
Completed in 2002

Photos by Richard Mandelkorn
 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Chelsea Police Headquarters
Chelsea, MA

Donham & Sweeney designed and oversaw construction of a major interior renovation and exterior restoration of this historic building located in the City of Chelsea. The building, which formerly housed both the Police Department and the Chelsea District Court, was renovated for full use by the Police Department. The State’s Division of Capital Planning and Operations oversaw the project, which was completed with State funding. 

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration
Historic Preservation
Adaptive Reuse

Size
18,000 sq. ft.

Status
Completed in 2000

Awards
Preservation Award, sponsored by the Massachusetts Historical Commission