Weston Police Station
Weston, MA

Weston’s new police station addresses the deficiencies of its predecessor, supporting the department’s “community-oriented agency” philosophy. A larger, more welcoming and accessible lobby links visitors directly to dispatch, the 40-seat, networked training/ presentation room, and a small, private family conference room. Police work is conducted in a series of well-equipped offices, interview rooms and evidence processing areas, and the booking and detention area is secure and contained. The station was designed as part of a new municipal campus.

Scope
Schematic Design
Design Development
Construction Documents
Construction Administration

Size
    20,000 sq. ft.

 

Status
Completed in 2015

photos: Richard Mandelkorn

Central Fire Station
North Andover, MA

The new North Andover Central Fire Station, relocated from a 100-year-old building, is situated on a corner site that accommodates four drive-through apparatus bays. The compact and efficient layout accommodates the Fire Station program, as well as a loft off the apparatus floor, providing much-needed storage. Comfortable crew quarters, with separate kitchen, day room and fitness room occupy the second floor. Staff training needs are met with a classroom and a two-story wall for high-ladder rescue training.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design
Design Development
Construction Documents
Construction Administration

Size
15,400 sf

Status
Completed in 2015

photos: Steven McCormack

Fire Station #10
Newton, MA

This replacement station is located in a tight residential neighborhood on a busy street and incorporates a number of onsite training features, including a confined space training course and drafting tank. In spite of a relatively tight site, the new station shares the spot with a second building that houses the City's Wires Division. Station 10 is the public face and fronts on the street. The two-story building features two apparatus bays, gear room, offices, sleeping quarters, kitchen, day room, and fitness area.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design
through
Construction Administration

Size
10,200 sq. ft.

Status
Completed in 2015

Photos: Bruce T. Martin

 

Brunswick Police Station
Brunswick, ME

The Brunswick police department has been operating out of the town hall basement for 40 years, with all their storage needs being met off-site. After extensive interviewing of senior staff a Space Needs Study was developed that identified 24,000 sq. ft. of space needed for the next 25 years. By using the study and working with a 10-member Building Committee, a series of design options on the site selected by the Town were developed, one of which was chose for construction.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development

Construction Documents & Administration

Size
24,000 sq. ft.

Status
Completed in 2012

Photos by Brian Vanden Brink
 

 

Arlington Fire Headquarters
Arlington, MA

This renovation of an iconic, octagon-shaped 1926 fire station in a prominent location in the town’s center provides modern, updated facilities. Work included repurposing of under-used space in the lower level to accommodate a heavily-used training room, a fitness room, and industrial-quality laundry facility. On the main floor, the renovation included new overhead doors and windows, a public entrance and watch room. The upper floor, which houses crew quarters and offices, the renovation provided five single-occupancy dormitory rooms for overnight staff, a bright, spacious day room and kitchen/dining suite, chief’s private office suite, and a conference room inserted into unused space of the empty hose tower. 

Scope
Feasibility Study
Schematic Design
through
Construction Administration
Historic Preservation

Size
17,00 sq. ft.

Status
Completed in 2015

Photos: Bruce T. Martin
 

 
Photos by Bruce T. Martin

Highland Fire Station Restoration
Arlington, MA

After completing a Space Needs Analysis and Master plan for two of Arlington’s three Fire Stations, D&S was hired to design and oversee construction of the Highland Station and the exterior repairs to the Central Station. Both stations are listed on the Historic Register and required careful planning with the Town’s Historical Commission. Highland Station hadn't been updated since its construction in the 19th century. Our firm worked tirelessly to retain the structure’s historical character while incorporating repairs to the historic facade, upgrades to the mechanical, electrical and plumbing systems and allowing for the non-operable apparatus bay to fit contemporary fire trucks. The newly renovated station includes a state of the art fitness center and training classroom, a spacious cooking area with commercial appliances and a number of skylights, improved living quarters with single occupancy dormitories, and a new emergency generator that runs on natural gas.

Scope: Feasibility Study, Schematic Design, Construction Administration, Historic Preservation

Status: Completed in 2011

LEED Silver Certified

 

 

Whitman Police Station
Whitman, MA

Photos by Richard Mandelkorn

The original Whitman Police Station was squeezed into 7,500 sq. ft. in the back of the Town hall. The building had a number of issues that needed to be addressed, including code compliance and a lack of accessibility.  Our firm proposed a new 2-story Police Station as a part of the Feasibility Study we completed for the Town. The new station was designed to be inviting and attractive, to contain safer quarters, and more space for the Department and its functions. After presenting the study, the Town wanted to move forward quickly. We completed the programming, design, and construction documents in less than 6 months, and construction in fewer than 12.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
17,000 sq. ft.

Status
Completed in 2010

 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Westport Fire Station
Westport, MA

The Town of Westport initially hired Context's predecessor, Donham & Sweeney, to perform a feasibility study for a combined police and fire station. After several rounds of programmatic changes, the current configuration was decided, and the Town moved forward with the construction of a new fire headquarters. The new facility was designed to fit into the architectural context of coastal Southern Massachusetts - with pitched roofs, silver-gray cedar shingles with white trim, and massing intended to look like an aggregation of rural barns and sheds.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
20,000 sq. ft.

Status
Completed in 2010

 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Belmont Fire Headquarters & Substation
Belmont, MA

This project called for the replacement of three old, obsolete, dysfunctional fire stations. Seventeen different sites were analyzed in order to find suitable locations for two new stations.

The substation was designed to act as a gateway to the Belmont’s small downtown. The building houses a bus shelter and the materials, height and curved shape reflect its prominent location and its immediate context. The headquarters building was created to set the design standard for the major commercial street that it is located on. The exterior facade was design to contain a mixture of red and buff brick with cast stone trim, materials and colors that the Town would like to see used in future buildings along the street.  The old hose drying tower on the front of the building would double as a clock tower, completing the building’s desired civic presence.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Status
Completed in 2007

 

 

Westbrook Public Safety Complex
Westbrook, ME

After analyzing six different sites, a location near the center of the City of Westbrook was recommended and then accepted. This new 40,000 square foot facility combines four separate departments into one building. The complex houses Police, Fire, Emergency Medical Services, and Communications all under one roof.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development

Construction Documents & Administration

Size
40,000 sq. ft.

Status
Completed in 2005

Photos by Brian Vanden Brink
 

 

Andover Public Safety Complex
Andover, MA

After completing a feasibility study for the Town of Andover, our firm was hired to design the new public safety complex, which houses the police and fire departments, Emergency Medical Response, a firing range, and a tiered meeting and training room that can also serve as the town's Emergency Management Operations Center. A dramatic 2-story lobby with slate flooring, maple paneling, and split-faced masonry connects the fire and police departments while providing a welcoming public entryway. All public interaction occurs in this lobby area, maintaining the security of the rest of teh building.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development

Construction Documents & Administration

Size
52,000 sq. ft.

Status
Completed in 2004

Photos by Bruce T. Martin
 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Wakefield Public Safety Complex
Wakefield, MA

This project involved the design of a new combined public safety complex on the sites of the town’s current police and fire stations. The design called for the demolition of the 100 year old fire station, with exception of the hose tower which was retained and rebuilt on the existing site. A connection was then made to the existing police headquarters, located on an adjacent site. The police headquarters was completely gutted and reorganized to serve as a modern facility. The two departments share a public entry, training room, dispatch area, and below grade parking facility.

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration
Historic Preservation
Adaptive Reuse


Size
44,000 sq. ft.

Status
Completed in 2004

 

 

Webster Square Fire Station
Worcester, MA

This new, state of the art firefighting facility stands on the site of a fire station built in 1893 and listed on the National Register of Historic Places. The facility was worthy of restoration, but in a state of serious disrepair. Even the hope of saving its handsome facade faded when we discovered that the construction of the exterior walls would not support partial demolition. As a result, we designed a 15,000 square foot replacement for the 7,000 sq. ft. station. The new station uses the same palette of materials as its predecessor - slate, yellow brick, and granite - and is designed to celebrate the memory of the original station in a meaningful way, standing as a symbol of civic pride in Massachusetts' second largest city.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development

Construction Documents & Administration
Historic Preservation

Size
15,000 sq. ft.

Status
Completed in 2002

Photos by Richard Mandelkorn
 

 

Brookline Public Safety Complex
Brookline, MA

Brookline's police and fire stations were located on adjacent sites along a major thoroughfare. The two older buildings represented three different eras of style - a 1960 police headquarters, an 1870 fire station, and a 1923 fire alarm addition. For the design goals to work, the buildings needed to be gut renovated and married. The program called for a complete reorganization and expansion of both facilities and the design of a new connecting “link” building, sympathetic to the historic fire station, that would house shared spaces for the two departments. The final program contains police and fire administration, a state-of-the-art combined police, fire and EMS dispatch center, locker rooms, a fitness center, and a new third floor to the police station component.

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration
Historic Preservation
Adaptive Reuse

Size
50,000 sq. ft.

Status
Completed in 2002

Photos by Richard Mandelkorn
 

 
Photos by Richard Mandelkorn

Chelsea Police Headquarters
Chelsea, MA

This project involved the careful interior renovation and exterior restoration of a historic building located in the City of Chelsea. The building, which formerly housed both the Police Department and the Chelsea District Court, was renovated for full use by the Police Department. The State’s Division of Capital Planning and Operations oversaw the project, which was completed with State funding. 

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration
Historic Preservation
Adaptive Reuse

Size
18,000 sq. ft.

Status
Completed in 2000

Awards
Preservation Award, sponsored by the Massachusetts Historical Commission

 

 

Fitchburg Fire Headquarters
Fitchburg, MA

This project was a major component in an overall planning effort to revitalize downtown Fitchburg. The facility contains a seven double-deep bay apparatus room with two bays of vehicle storage, a drive-through maintenance bay, and a hose tower/training stair combination, along with administrative and training space. 

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
37,000 sq. ft.

Status
Completed in 1999

Awards
Design Award of Honor, sponsored by the New England Concrete Masonry Association
Design Award of Excellence, sponsored by the New England Concrete Masonry Association
Golden Trowel Award, sponsored by the International Masonry Institute

Photos by Bruce T. Martin
 

 

Haverhill Police Station
Haverhill, MA

The Haverhill police station is built on a site previously cleared for urban renewal but never developed; a goal was to revitalize this section of the City. The public entrance is placed at the end of the building facing City Hall across a public park to acknowledge the public nature of the building. The exterior materials - brick and granite - acknowledge the traditional materials used in Haverhill’s older buildings. Yet, the contemporary design expresses the nature of the activities within. The facility houses publicly accessible spaces, office spaces, and high security and detention spaces.

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
31,000 sq. ft.

Status
Completed in 1999

Awards
Golden Trowel Award, sponsored by the International Masonry Institute

Photos by Steve Rosenthal
 

 

Tewksbury Police Headquarters
Tewksbury, MA

The new Tewksbury police station is located near the center of Town on a municipally-owned piece of land. The station serves 100 officers plus a reserve unit of 50. The building includes office space, training spaces, 13 detention cells, lockers, and an expansion area. The building's architecture is compatible with the Federal-era public buildings in the town center, and features a brick and stone exterior and painted metal roof.

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration

Size
26,000 sq. ft.

Status
Completed in 1997

 

 
Photos by Bruce T. Martin

Wellesley Police Station
Wellesley, MA

This project began as a major feasibility study for which we considered a number of expansion options including renovating and adding onto the existing police station, building a new station on another site, and building a new station on the present site. After considering a number of alternate sites, we recommended that the new headquarters be rebuilt on its existing site - a prominent location in the center of town. In addition to meeting the internal functional needs of the police department, this building plays a major urban design role by making an important transition between a built-up main street and the open, park-like setting of the nearby town hall. This was achieved by turning the building on its site so that the projecting semi-circular end, which houses the meeting and training room, lines up with a row of existing commercial buildings, while the main facade is angled toward the park.

Scope
Feasibility Study
Schematic Design & Design Development

Construction Documents & Administration

Size
22,000 sq. ft.

Status
Completed in 1996

 

 
Photos by Willard Traub

Framingham Police Headquarters
Framingham, MA

Donham & Sweeney was hired to developed a space needs program and feasibility study for the Town of Framingham's police department. Based on our recommendations, the town retained us to complete renovations to the existing 11,000 sq. ft. police headquarters which was located in the historic armory building, and design an addition which would add more than 30,000 square feet to the facility.  The expanded headquarters includes a firing range, 20-cell detention area, training facilities, and an exercise/racquetball court.  The project was phased to allow for continued use and occupancy during a two-year construction period.

Scope
Schematic Design & Design Development
Construction Documents & Administration
Historic Preservation 

Size
43,000 sq. ft.

Status
Completed in 1994