Calvary Christian Church

This growing church, faced with a space crunch to accommodate the increased attendance at its popular Sunday services, chose Context Architecture to design a solution that does not increase the building footprint in its residential neighborhood. The insertion of a balcony into the main worship space, which also serves as an auditorium for music and other performances, will increase the capacity of the space from 500 to 715. A series of offices and, along with a media/video room, all of which are adjacent to the new balcony, have been renovated, as well. 

The balcony project also provides an opportunity to enhance congregational engagement with a more accessible, open and welcoming lobby and circulation area. By opening the stair and increasing transparency, the renovated lobby will reinforce the church’s inclusive and welcoming mission.

Location: Lynnfield, MA

Photos by Context Architecture